Det ser bra ut på bostadsmarknaden just nu – det finns ett stort utbud, många köpte bostadsrätter under sommaren och det finns marginal att pressa storbankerna på sin ränta när du ska förhandla om eller förhandla nytt bolån.
Vill du hitta ett bra, prisvärt och långsiktigt bolån? Då är tipset att granska en hel del långivare och deras erbjudanden. Du kan jämföra bolån från Comboloan och ta reda på vilka lånealternativ du har. Då kan du dessutom se över ditt befintliga bolån och omförhandla villkoren så de blir till din fördel.
Det våras för bostadsaffärer
I Veckans Affärer går det samtidigt att läsa om hur bostadsköparna är fler i augusti, och att det trots en stor oro på finansmarknaden görs bostadsaffärer som vanligt. Rekordmånga bostadsrätter såldes på Hemnet i juli månad, och augusti ser ut som att även den ha varit en rekordmånad. Delvis förklaras detta av ett stort utbud av bostäder att köpa på marknaden, men det verkar även om att köparna själva är igång och ja, på hugget. Fler tror på stigande priser och Hemnet själva tycks ha haft besöksrekord på nätet. Det har aldrig sålts så många bostadsrätter i Sverige sedan Hemnet började föra statistik, år 2014, som under perioden 1-21 augusti i år.
I Stockholms län har det sålts 16 procent fler bostadsrätter i augusti i år än i fjol, men antalet är ändå lägre än det var 2014 – Veckans Affärer
Dags att omförhandla ditt bolån?
I en artikel i SVT går det att läsa om hur bostadsmarknaden bromsar in, vilket gör att bankerna är mer angelägna om att fortsätta låna ut – vilket i sin tur gör att konkurrensen om låntagarna hårdnar. Dessa faktorer gör det möjligt för dig att pressa räntan, eftersom du är i ett bättre förhandlingsläge. Men hur gör du det? I samma artikel tipsar en privatekonomisk expert om följande:
- Både att vara trogen och otrogen bankkund löna sig. Men som en hjälp i beslutet är det alltid bra att prata med flera banker. Prata med minst tre banker två gånger vardera.
- Argument som kan bekräfta att man är en attraktiv kund brukar bita på bankerna. Det kan handla om att ha en regelbunden inkomst, ett regelbundet sparande, att man sköter sina räkningar och inte lånar för mycket. Om man exempelvis är två om lånet är också det ett argument att lyfta fram.
- Den som ska ta lånet ensam kan med fördel ta med sig någon vid förhandlingen som hjälp för att backa upp.
- Gå inte med på att flytta din pension.
Samma sak går det att läsa om i en Dagens Industri, där pressen på bolånemarginalerna nämns som något som synts i storbankernas rapporter för bland annat det andra kvartalet i år. Den höga marginalen på bolån visar att det finns rum för förhandling för dig som konsument av bolån, samtidigt som banken själv faktiskt kan behålla en riktigt god lönsamhet på bolån.