I dagens inlägg skriver vi om belysning, om vackra lampor och hur LED-lampor både är jättebra för miljön men kan vara irriterande om de flimrar – något som de förhoppningsvis inte kommer göra alltför länge till!
Det är roligt att inreda sitt hem och det som skapar pricken över i:et är ofta att få till den perfekta stämningen med mysbelysning och konst. I årets konstrundehelg i Malung kan vi i Dala-demokraten läsa om hur både rosor och lampor står i centrum. Ja med lampor går det ju att vara så kreativ, det är ju både funktion och design som man tittar på, vilket gör det flerdimensionellt som konstprojekt.
Vackra lampor att dekorera hemmet med kan bland annat vara de ståtliga skapelserna från Tom Dixon som finns i flera olika utföranden och former. Som sagt, det som verkligen gör ett hem mysigt är dess belysning när timmen är sen och mörkret lagt sig. Det som är bra att tänka på kan vi dock läsa om i Västerbottens-Kuriren, och det är att flimrande LED-lampor kan ge huvudvärk, så det är viktigt att veta vad för sorts lampa en faktiskt inhandlar. Trots en del barnsjukdomar är denna nya teknik med lysdioder oerhört uppskattad och bra, i jämförelse med den gamla glödlampan som sedan snart sex år tillbaka byts ut runt om i Sverige.
LED-lampor och det osynliga flimret
Det är något som faktiskt oroar forskare i området, det där osynliga flimret. Men med lagstiftning hoppas man komma runt problemet och göra så att de dåliga produkterna försvinner från marknaden, det kan vi läsa om i DN. Samma artikel listar även det som är bra med led, och det som står ut är att led är mycket bättre för miljön än vad de gamla, hederliga glödlamporna:
- LED-lampan håller upp till 15 gånger längre än glödlampan och drar ungefär 80 procent mindre el. De innehåller inget kvicksilver.
- Från 1 september år 2013är det krav på att alla LED-lampor för hembelysning ska ha färgåtergivning Ra 80 eller bättre. Det betyder att lampan återger färger på olika föremål bra.
- Sedan 1 mars år 2014 finns skärpta krav på kvaliteten på LED-lampor, både vad gäller livslängd och hur mycket av det ursprungliga ljusflödet som måste finnas kvar efter 6.000 timmar.